Menu

Mengoba Mencía de Espanillo 2008. 21 €


Bierzo.
 
Un Bierzo de nivell dedicat majoritàriament a la exportació, difícil de trobar a España. Fet per la gent de Mengoba (http://www.mengoba.com/) a Sorribas amb vinificació integral en els negres. Aquest procés comporta que tota la elaboració i criança es fa a la mateixa barrica (11 mesos amb les lies en barriques de roure) per a extreure’n tots els aromes del vi. Vinificació tradicional incloent llaurats del camp amb bous!, podes en verd, tractaments integrals sense productes químics sempre que es pugui evitar, vinyes molt sanejades per la alçada i climatologia i orientació, i selecció manual a la vinya i la taula de la bodega, amb metodologia ecològica de tota la vida i sense certificació, com ha de ser per als qui sempre han estimat la vinya i el vi. Ampolla molt elegant, de vidre gruixut i pesat, amb etiquetat totalment en anglès... (se’ns emporten els millors vins). En aquest cas estem devant de un monovarietal mencía, la joia negra del Bierzo, de vinyes vells de 80 anys. En fan una producció limitada de unes 6600 ampolles/any, pel que cal estar atent (al seu web hi teniu els punts de distribució on el podeu trobar a España). Embotellat sense filtrar amb una lleugera clarificació. Vi de capa alta, net, color cirera fosc, molt alcohòlic, fort i potent, tot just acabat de obrir, pel que li convé reposar uns 15 minuts. Aromes i gust a fruita negra madura amb una textura molt suau en tot moment, sempre equilibrat i elegant, amb aquella textura dels Bierzo de Valtuille de vellut, de gran elegància a taula. El terroir pissarrós i arenós li ha donat una marcada mineralitat, característica amb la mencía, que li dona personalitat i va augmentant a mesura que el vi es va airejant. Lleugera acidesa que li confereix frescor. La fusta aquest varietal l’agafa de manera molt diferent al tempranillo de la veïna Ribera del Duero, amb poques espècies i notes terciàries de la criança en fusta, predominant la olivada, el cuir i els torrats i records fumats. Una veritable troballa. Fan també blancs i altres negres que intentarem provar. Porta 14 graus de alcohol i és ideal prendre’l sobre els 15ºC, clarament més fresc del que es sol servir als restaurants, especialment ara a l’estiu. El preu baixa a 18 € en caixes de 6 ampolles, una opció que cal no desestimar.
Cata realitzada per: Josep M Llibre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

L'autor

L'autor
Sóc metge de formació, però la meva passió pels vins 'ha portat a crear aquesta web. Si tens qualsevol suggerència, estaré encantat de rebre-la.


Últims posts

Seguidors