
Senzillament brutal. Al nivell dels millors Chardonnay que hem tastat mai. Diria que al nivell del Vinya Gigi de Jean Leon al Penedès, el meu gold standard en Chardonnay. Acostumats a tastar els vins negres de la zona de Mendoza a Argentina, fins ara no ens havíem dedicat als blancs. Demano perdó. Clarament hem començat la casa per la teulada. Difícilment trobarem un altre Chardonnay d’aquest nivell. Chardonnay monovarietal de vinyes situades a 1400-1500 metres d’alçada, les més altes que hem tastat fins ara, a les estribacions dels Andes a Tunuyán, Mendoza. Aquesta gent s’avancen ja amb saviesa al canvi climàtic. Envellit a l’estil dels vins de Jerez amb una criança de 10 mesos en grans barriques de roure francès (35% noves) amb les seves lies fines. Es tracta de una criança excel.lent per a blancs en la seva capa de llevats que forma una capa de velo flor que protegeix el vi de la oxidació i teòricament dona profunditat al vi mantenint les notes florals. De la teoria a la pràctica, dit i fet. L’ampolla és de vidre gruixut, molt pesada, amb disseny seriós i clàssic. L’enòleg de la Bodega Aleanna, Alejandro Vigil (enginyer agrònom i enfant terrible), no el remou ni hi intervé amb battonage deixant que la natura guii la criança. La col.laboració neix amb la llicenciada en història Adriana Catena a Londres, decidint fer el vi a Argentina en honor als primers immigrants que s’hi van establir. Preciosa història. Acumulen premis i reconeixements internacionals com per omplir tota la web. De fet l’Alejandro ostenta el récord de tenir el Cabernet Franc amb la puntuació més alta que Robert Parker hagi atorgat mai a The Wine Advocate. No em feia massa gràcia tastar un blanc d’aquest nivell del 2012... al Febrer de 2016. No m’agraden els blancs envellits i em feia por que em desagradés. Déu, què equivocat estava!. L’he obert una hora abans i l’he deixat descansar en un llit de gel per a fer-li els honors, i per a que respirés bé. El color del vi és groc brillant i dens, preciós, net, oliós, amb el nas una mica tancat. Aromes al nas a fruita tropical, records a mel, cítrics molt suaus, i finura. En boca sorprèn l’acidesa natural absolutament llimada a la fusta. Un vi rodó, ampli, saborós, mantenint les notes minerals del seu terroir calcari i la fruita tropical (piña, albercocs), amb notes florals, i tota la seva joventut!. El cítrics (pomel) són molt suaus també. Res a veure amb els excessius Chardonnay nordamericans (California) o Australians. Textura de vellut i complexitat dels grans vins. Realment espectacular. Porta 14 graus, una graduació realment elevada per un blanc, però l’alcohol no el trobareu pas enlloc, doncs va fons al festival d’aromes del vi. Un no es cansaria mai de beure'n. Sort que el preu ens recorda que el dosifiquem. Un vinàs!.
Cata realitzada per: Josep M Llibre.
I on el podem comprar?? Amb aquest comentari s'haurà de provar no??
ResponderEliminarA vinissimus.com el tenen.
EliminarMolt d'acord amb la cata. Jo el vaig provar el passat Octubre al showroom que va muntar la Bodeguilla al Palauet de Passeig de Gracia i em va sorprendre. Per suposat que el vaig posar a la botiga! Sempre hi ha aquella persona que es vol gastar els diners en un bon blanc, tot i que no gaires, al menys a Osona!
ResponderEliminarI si pots, et recomano que provis el Enemigo negre Malbec. Espectacular!